Tips voor fietsen in de winter

Tips voor fietsen in de winter

Als echte fietsliefhebber fiets ik door weer in wind. Sinds twee jaar fiets ik ook de hele winter door naar het werk en fiets ik in het weekend leuke routes om de prachtige natuur en cultuur van Nederland te bekijken. In de winter is fietsen natuurlijk erg koud. Het is daarom erg belangrijk je hier goed op voor te bereiden anders kun je ziek worden. Wil jij, net als ik, in de winter graag blijven doorfietsen? Dan heb je misschien wat aan mijn tips!

mountainbiken in winter3

1: Fietskleding

Als je lange afstanden fietst dan is het van belang je erg dik aan te kleden in de winter. Helemaal als de temperaturen onder 0 gaan. Ik hou zelf altijd het drie lagen systeem aan, net zoals veel sporters doen. Iedere laag heeft een eigen functie en samen zorgt dit voor het goed afvoeren van je transpiratievocht en het buiten houden van wind, regen en kou. Ik draag zelf altijd thermokleding, een fietsshirt en fietsbroek en een wind of regen jack.

2: Warme voeten en handen

Zorg altijd voor warme sokken en goede fietsschoenen. De meeste fietsschoenen zijn gemaakt voor warm weer en ventileren erg goed. In de winter is dit juist een nadeel omdat je dan erg koude voeten krijgt. Ik heb zelf daarom waterdichte overschoenen zodat er geen kou, wind en regen in mijn schoenen komt. Ook heb ik altijd dikke warme handschoenen aan.

3: Gezichtsbescherming

Vergeet nooit je hoofd te beschermen. Het is verstandig om altijd een goede hoofdband of muts te dragen.

4: Goede fiets en verzekering

Tijdens winterse omstandigheden is het belangrijk dat je fiets goed werkt. Zorg dat je remmen goed werken en je banden goed zijn opgepompt. Ik heb zelf een goede racefiets en heb hiervoor een complete fietsverzekering afgesloten. Ik ben daarom verzekerd tegen schade, diefstal en pechhulp. Omdat ik erg lange afstanden fiets vind ik dit prettig.

Heb jij nog tips voor fietsen in de winter of leuke fietsroutes in de winter? Laat het me weten in de comments.

Een reactie plaatsen